Titlul grantului 192CI/2018

Platforma software de asistare a deciziilor în proiectarea ecologică optimă a instalațiilor electrice cu producere si stocare locală a energiei, în contextul creșterii eficienței energetice - PEAsist

Parteneri

PFA Smoc Denis-Claudiu

Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi

Rezumat

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unei platform inovative de asistare a deciziilor în proiectarea ecologică optimă a instalațiilor electrice, incluzând producerea și stocarea locală a energiei, în contextul creșterii eficienței energetice la consumatorii finali (casnici, terțiari, comerciali, industriali). Caracterul inovativ al platfomei este reprezentat de integrarea unitară a următoarelor caracteristici: (a) Proiectarea ecologică (eco-design) ce reprezintă o abordare a dezvoltării durabile cu scopul de a proiecta instalații electrice eficiente care să răspundă cerințelor consumatorilor, reducând în același timp impactul lor asupra mediului pe parcursul întregului lor ciclu de viață; (b) Structură optimizată a instalațiilor electrice, ținând cont de caracteristicile de consum, condițiile de funcționare, amplasarea și distribuția receptoarelor în clădiri/incinte, inclusiv producerea şi stocarea locală a energiei; (c) Sistem expert de asistare a deciziilor pentru diagnosticarea soluțiilor și verificarea condițiilor/cerințelor tehnico-economice impuse în normative/standarde/directive naționale/europene (normativul I7/2011, standardul IEC60364-8-1, Directiva 2009/125/CE). Efectele soluțiilor optime oferite prin intermediul platformei software vor fi resimțite atât la nivelul consumatorilor care o implementează, constând în creșterea eficienței energetice (scad consumurile de energie), respectiv în reducerea impactului asupra mediului (scad emisiile de CO2), cât și la nivelul întregii societății umane, în contextul promovării dezvoltării durabile și al preocupării generale de utilizare eficientă a tuturor resurselor materiale epuizabile. Astfel, două dimensiuni pot fi identificate: economică și socială, indisolubil legate între ele. Proiectul urmărește optimizarea celor două dimensiuni în sensul asigurării calității activității de proiectare ecologică optimă a instalațiilor electrice la consumatorii finali, la costuri suportabile.Realizarea unor economii de energie semnificative şi durabile implică, pe de o parte, dezvoltarea de tehnici, produse şi servicii eficiente din punct de vedere energetic şi, pe de altă parte, modificarea comportamentelor în sensul reducerii consumului de energie, menţinând totodată aceeaşi calitate a vieţii.

Obiectivul general

Obiectivul general al proiectului urmărește dezvoltarea unui sistem de asistare a deciziilor în proiectarea ecologică optimă a instalațiilor electrice cu producere si stocare locală a energiei.

Obiective specifice

1. Construirea și gestiunea bazei de date
2. Procesarea/analiza informatiilor din baza de date.
3. Proiectarea ecologică optima.
4. Sistem expert de asistare a deciziilor.
5. Suport e–learning si depunere brevet invetie.

Rapoarte de cercetare - ETAPA I (2018)

R1. Raport privind cererea depunerii de brevet

R2. Suport E-learning PEAsist

Rezultatele asteptate

Proiectul, prin produsul care îl generează, determină managementul eficient al consumurilor energetice, iar prin aceasta contribuie la realizarea unor obiective care au ca rezultate:
(a) Platformă software inovativă de asistare a deciziilor în proiectarea ecologică optimă a instalațiilor electrice, bazată pe tehnici de inteligență artificială, în contextul creșterii eficienței energetice la consumatorii finali.
(b) Creșterea competitivității și productivității beneficiarului prin furnizarea de servicii inovative și utilizarea de tehnologii noi.
(c) Depunere brevet invenție.

Echipa proiectului de cercetare

Conf.dr.ing. Gheorghe Grigoras - Directorul proiectului
Prof.dr.ing. Mihai Gavrilas - membru al proiectului
Sef lucr.dr.ing. Ovidiu Ivanov - membru al proiectului
Sef lucr.dr.ing. Bogdan C. Neagu - membru al proiectului
Sef lucr.dr.ing. Florina Scarlatache - membru al proiectului

VALORIFICAREA REZULTATELOR SI IMPACTUL ECONOMIC - ETAPA II (2019)

Produsul rezultat în urma cercetării a îmbunătățit familia serviciilor furnizate în prezent de firmă, referitoare la execuția și implementarea de instalații electrice, cu un instrument software capabil să ofere soluții rapide privind proiectarea structurii optime a instalațiilor electrice din clădiri/incinte, incluzând și producerea și stocarea locală a energiei, respectând toate cerințele obligatorii cuprinse în standardele și directivele naționale și europene, care a permis asigurarea unui proces de management al energiei adaptat cerințelor clienților, încadrați în diferite categorii de consumatori (casnici, terțiari, comerciali, industriali), în conformitate cu o investiție acceptabilă. Aplicația PEAsist a reprezentat pentru firmă un instrument esențial în atingerea acestui deziderat, conducând la creșterea competitivității firmei pe piața proiectării instalațiilor electrice, prin atragerea de noi clienți.

Valorificarea rezultatelor

In anul 2019 s-a înregistrat o creștere a competitivității firmei prin asigurarea de servicii de proiectare având în vedere faptul că numărul de firme/PFA este foarte mare, iar posibilitatea de a concura pe piață cu oferte atractive și diferențiate de preț a depins în mare măsură de reducerea corespunzătoare a costului de proiectare și de creștere a calității soluțiilor oferite din punct de vedere al costului, eficienței energetice și impactului asupra mediului prin folosirea platformei software.

Impactul economic

In anul 2019, activitatea firmei a îmbunătățit familia serviciilor furnizate în vederea ofertei de soluții rapide privind proiectarea structurii optime a instalațiilor electrice din clădiri/incinte. În acest sens, au fost desfășurate în prima parte a anului (lunile ianuarie – februarie) campanii de popularizare și publicitate din partea firmei de furnizare/prestare de servicii de proiectare care au avut ca scop atragerea de noi clienți prin oferte atractive și diferențiate de preț. Acestea au avut succes deoarece firma a obținut o creșterea a eficienței muncii, a calității serviciului de proiectare, a competitivității firmei prin atragerea de noi clienți și creșterea cifrei de afaceri. De asemenea, începând cu luna martie au fost încheiate și contracte care au avut ca obiect de activitate proiectarea și execuția de instalații electrice având o complexitate ridicată în raport cu proiectele desfășurare până în anul 2018, ceea ce a condus la creșterea prestigiului firmei pe acest sector de piață. Rezultatele financiare obținute au condus la concluzia că, prin îmbunătățirea acestei direcții de prestări servicii pe un nou segment de clienți, cifra de afaceri a crescut cu 27,36% în anul 2019 (venituri încasate până în luna octombrie) față de nivelul anului 2017 (an considerat ca referință în propunerea de proiect), reprezentând un pas important făcut de firmă în anul 2019.

Sustenabilitatea și impactul social

Strategiile de dezvoltare ale firmei au ținut cont de faptul că energia este un factor strategic și o componentă vitală pentru dezvoltarea economică si progresul societății în ansamblu, generând o serie de preocupări majore la nivelul consumatorilor. Având în vedere faptul că numărul de firme/PFA este foarte mare, posibilitatea de a concura pe piață cu oferte atractive și diferențiate de preț a depins în mare măsură de creșterea calității soluțiilor oferite din punct de vedere al costului, eficienței energetice și impactului asupra mediului. Astfel, firma a reușit o creșterea a competitivității pe piața serviciilor de proiectare, prin intermediul folosirii acesteia fiind oferite soluții al căror efecte au fost resimțite la nivelul consumatorilor care le-au implementat, acestea constând în creșterea eficienței energetice, respectiv reducerea impactului asupra mediului, în contextul promovării dezvoltării durabile și al preocupării generale de utilizare eficientă a tuturor resurselor materiale epuizabile. Firma a urmărit prin îmbunătățirea serviciilor de proiectare să optimizeze dimensiunile economică și socială, în sensul asigurării calității la costuri suportabile, criteriile fiind adaptate la nevoile, cerințele si posibilitățile de plată ale clienților.